Wat je moet weten over de Hong Kong Sevens.

Aankomend weekend gaan de HSBC World Rugby Sevens Series verder in Hong Kong. De heren spelen daar het zevende toernooi uit de serie. In de afgelopen zes jaar mocht Fiji in Hong Kong vijfmaal het goud omhangen en ook het laatste toernooi in Vancouver hebben ze gewonnen. Op de ranglijst staat Fiji nog negen punten onder koploper Zuid-Afrika, dat in Canada de derde plek bemachtigde. Kan Fiji voor een vierde keer op rij de beste worden in Hong Kong?

Foto: HSBC

Wat moet je weten over de Hong Kong Sevens?

Het hoofdtoernooi begint vrijdagavond waar elk team één wedstrijd uit de groepsfase speelt. De overige groepswedstrijden worden zaterdag afgewerkt en zondag is gereserveerd voor de knock-outfase van het toernooi. Naast de World Series worden ook de kwalificaties voor deelname aan volgend seizoen gespeeld. Deze bestaan uit twaalf teams en zijn voor zowel dames als heren. De winnaars van de kwalificatie promoveren en mogen volgend jaar met de World Series meedoen. De teams die dit jaar in de competitie laatste worden moeten plaatsmaken voor de promotie.

De kwalificatie voor de dames wordt gespeeld op donderdag en vrijdag. Het stadion is slechts op vrijdag hun podium, de eerste dag spelen ze op de Recreation Ground ernaast. De Nederlandse dames zijn dit jaar afwezig, maar de Belgische dames proberen zich wel te kwalificeren voor volgend seizoen. Daarvoor moeten ze wel grote namen verslaan want ook landen als Zuid-Afrika en Wales ondernemen een poging om te promoveren. Voor de heren ligt het schema meer in lijn met het hoofdtoernooi. Gastland Hong Kong doet ook mee en mag het opnemen tegen o.a. Uruguay, Papua Nieuw-Guinea en Oeganda die dit seizoen elk al twee toernooien hebben meegespeeld in de competitiereeks.

Voor meer informatie over de verschillende toernooien en om op de hoogte te blijven van actuele uitslagen kijk je bij de Hong Kong Sevens. Ook kun je vaak live meekijken via de Facebookpagina van de World Rugby Sevens Series.