Schotse bond wil meespelen in de Aviva Premiership

De Schotse rugbybond, SRU, heeft aangegeven interesse te hebben zich in te willen kopen in de Newcastle Falcons. Het aandeel bedraagt maximaal 20 procent. Eerder dit seizoen heeft de SRU al een bod uitgebracht om de Worcester Warriors volledig te kopen, maar dat is afgekaatst. De Newcastle Falcons zijn geen onlogische keus voor de Schotten. Geografisch ligt het vlakbij de Schotse grens en een aantal van de huidige spelers is al uitgekomen voor het nationale team, waarvan drie in de afgelopen NatWest 6 Nations wedstrijd tegen Frankrijk. Vandaag zit alleen Scott Lawson namens de Engelse club op de bank, maar ook een van de trainers is van Schotse komaf.

Waarom wil de Schotse bond zich eigenlijk gaan mengen in het Engelse toprugby? Het antwoord is vrij simpel: de Schotten willen een extra club om hun internationals zich te laten ontwikkelen op het hoogste niveau. Een alternatief is om te investeren in een Schotse club van een lager niveau, maar dat kost zowel meer geld als tijd. Die extra clubruimte is nodig omdat Schotland momenteel slechts twee clubs mee heeft spelen in de Guinness Pro 14, voor hun het hoogst haalbare niveau. Met een aandeel in de Newcastle Falcons komt daar de huidige nummer vijf van de Aviva Premiership bij. Daarnaast willen de Schotten ook proberen om meer spelers voor zich te winnen die volgens de papieren voor zowel Engeland als Schotland uit mogen komen.

De deal is echter nog ver van voltooiing. Als de SRU namelijk meer dan 10 procent in aandelen wil kopen, moet de Engelse bond, RFU, toestemming verlenen.  De RFU investeert jaarlijks 30 miljoen pond in de clubs van de Aviva Premiership ter ontwikkeling van Engelse spelers. De SRU kreeg mede hierom geen toestemming van de RFU om de Worcester Warriors over te nemen. Ook de Newcastle Falcons willen uiteraard hun sponsoring van de Engelse bond niet verliezen en dus moet er waarschijnlijk naar andere opties gekeken worden. Dat betekent dat het aandeel toch verkleind moet worden naar minder dan 10 procent of een ander soort transactie moet opgezet worden. Deze kan vertaald worden in het reduceren van lonen voor de club. In deze constructie neemt de bond een aantal Schotse spelers in dienst die kunnen uitkomen voor de Falcons. Het geld van de Schotten kan wel een uitkomst zijn voor de club gezien het hun niet ongebruikelijk is om 2 miljoen pond verlies te lijden per jaar, in de laatste periode is de teller zelfs opgelopen tot 2.6 miljoen pond.

Eigenaar van de Newcastle Falcons, Semore Kurdi, geeft aan dat er nog geen formele gesprekken zijn gevoerd en zegt zelfs: ‘We praten nu over een huwelijk terwijl er nog geen eerste date is geweest.’. Als het zover komt, belooft het in elk geval een lastige onderhandeling te worden tussen de rivaliserende buurlanden. Eerst mogen de bonden het om 17:45 uitvechten op het veld en spelen om de Calcutta Cup tijdens de onderlinge NatWest 6 Nations wedstrijd. De Schotse dames moesten gisteren al het onderspit delven, maar de onder twintig selectie van Schotland wist een historische winst te behalen op hun Engelse leeftijdsgenoten.