Mijn rugby kick-off

Het is tijd voor leven in de brouwerij. Het tweede jaar van mijn studie ben ik fluitend doorgekomen en ik heb zin in iets nieuws. Ik heb besloten dat het tijd is om me aan te melden bij een studentensportvereniging. Maar welke? Ik pak mijn laptop en scrol door de lijst met sporten in Utrecht. Tennis. Mwah. Voetbal. Dat wordt niets. Hockey. Nee, gewoon niet. Lacrosse. Klinkt wel leuk. Rugby. Kan dat?

Op de middelbare school schreef ik me ooit in voor een cursus rugby. Een van de gymstagiaires had jarenlange rugbyervaring en zou de lessen geven. Vol enthousiasme stapte ik de sporthal binnen. Ik opende de deur van de dameskleedkamer. Die was tot mijn verbazing helemaal leeg. Ik was het enige meisje dat zich had ingeschreven. De lessen vond ik geweldig, maar ik heb daarna nooit meer aan rugby gedacht.

Ik klik verder en kom terecht op de pagina van RUS, de Rugbyende Utrechtse Studenten. De enige vrouwenrugbyvereniging van Nederland. Ze bieden een introductiecursus van zes weken aan, waar ik me voor inschrijf.

Het is woensdagavond als ik met bijna zestig andere potentiële nieuwe rugbyers het veld op stap. Ik moet nog aan mijn eerste rondje om het veld beginnen, als een van de RUSjes naar me toekomt. ‘Zo, jij wordt onze nieuwe tweede rijer’. Ik weet tot nu toe niets van rugby en heb geen idee wat een tweede rijer is. ‘Wat doet die?’ vraag ik. ‘Dat komt later wel.’

Voor mijn gevoel vliegt de training voorbij. We rennen, springen en tackelen erop los met z’n allen. Dit is de leukste sport die ik ooit gedaan heb. De sfeer is zowel op het veld als buiten het veld fantastisch. En fanatiek dat ze zijn, laten de RUSjes ons direct kennismaken met de rugbycultuur. Na afloop van de training drinken we bier en praten we met z’n allen na. Ik ben verkocht en weet het zeker: ik heb mijn nieuwe sport gevonden.

-Merle Ruijgrok