De Leeuwen tegen het Zwarte Monster: tien wedstrijden, één doel

LIONS-tour-RUGBY.

Vier landen, 41 spelers, tien wedstrijden en één doel. Dat vat de British & Irish Lions Tour samen. En het is bijna zover. Op zaterdag 3 juni wordt een van de meest tot de verbeelding sprekende rugbytradities voortgezet in Nieuw-Zeeland.

Een selectie van spelers uit Ierland, Schotland, Engeland en Wales trekt naar het zuidelijk halfrond en neemt het op tegen clubs, waaronder niemand minder dan de almachtige All Blacks.

Voor veel spelers zullen de komende weken het hoogtepunt van hun rugbycarrière worden. Zij hebben de hoogste eer behaald die een speler van de zogenaamde ‘home nations’ kan behalen. Ze zijn Lions geworden.

Trainer en selectie

De trainer van de Lions is opnieuw Warren Gatland, vier jaar geleden coachte hij de Lions naar een 2-1 overwinning tegen de Australische selectie. In 2013 was er kritiek op het aantal Welshmen in de ploeg en dat is ook dit jaar het geval. Maar liefst twaalf spelers (waaronder kapitein Sam Warburton) zijn geselecteerd. Een keuze die moeilijk te verdedigen is in het jaar waarin Wales een na laatste eindigde in Six Nations. Naast de twaalf Welshmen zitten er ook vijftien Engelsen, elf Ieren en drie Schotten in het team. Dat laatste was niet alleen voor de Schotten moeilijk te verteren. Veel neutrale fans waren het hier niet mee eens na de sterke prestaties van de jongens Vern Cotter (hooftrainer Schotse team) dit jaar in Europa.

Wie wel en wie niet?

Een aantal grote namen zitten niet in de selectie: de Engelse kapitein Dylan Hartley werd niet gekozen. Ook Joe Launchbury is een opvallende afwezige, de Engelsman was twee keer ‘Speler van de Wedstrijd’ in de afgelopen Six Nations. Twee spelers waren oorspronkelijk geen deel van de selectie, maar werden uiteindelijk toch opgeroepen. Ben Youngs trok zich terug om persoonlijke redenen en werd vervangen door Greig Laidlaw. Billy Vunipola liep een blessure op en zo kwam zijn landgenoot James Haskell bij de ploeg.

Tegenstanders

Er worden tien wedstrijden gespeeld in zeven steden verspreid over Nieuw-Zeeland. De eerste wedstrijd is de clash met de New Zealand Barbarians op 3 juni. Dat kan onmiddellijk al vuurwerk opleveren. Daarna volgen Super Rugby teams (Blues, Crusaders en Highlanders) en dan de Maori All Blacks. De Chiefs zijn de laatste stop voor de eerste testwedstrijd van de tour. Op 24 juni nemen de ‘tourists’ het op tegen de All Blacks op het mythische gras van Eden Park. De All Blacks zijn al 37 wedstrijden op rij ongeslagen in hun rugbytempel. Drie dagen later staat de laatste club op het programma: de Hurricanes. De tour wordt afgesloten met twee wedstrijden tegen de wereldkampioenen (All Blacks), op 1 en 8 juli.

Onder dit artikel vind je de speelschema’s uitgewerkt.

hier kijken wij naar uit

James Haskell is op het nippertje bij de ploeg gekomen. Voor gebruikers van sociale media betekent dat heel wat leuke video’s. Haskell is gekend om zijn soms droge, soms flauwe, maar bijna altijd grappige filmpjes. Hopelijk doet hij hetzelfde in de komende vijf weken.

Bil: de jongste speler van de selectie zorgt voor knuffelleeuw Bil. Die eer is dit jaar voor Maro Itoje (22 jaar, 28 oktober 1994).

Een koor: tijdens het trainingskamp dit jaar stond er ook iets apart op het programma, namelijk zanglessen. De Lions zullen regelmatig getrakteerd worden op een Haka. Hun antwoord daarop zullen vier liederen zijn. Elk lied is typisch voor een van de vier home nations. Na elke verwelkoming zullen de spelers ter plaatse kiezen tussen Jerusalem (Engeland), The Fields of Athenry (Ierland), Highland Cathedral (Schotland) en Calon Lan (Wales).

Volg de tour via onze social media

Met artwork gemaakt door Maarten Kleppe houden wij je via Facebook, Twitter en Instagram op de hoogte van de wedstrijden en uitslagen.

B&I games 1+2

B&I games 3+4+5

B&I games 6+7+8

B&I games 9+10