Komt de Bingham Cup naar Nederland?

De Amsterdam Lowlanders waren natuurlijk al local celebrities door hun uitstekende prestaties (een vierde plaats in het B-toernooi, red.) bij de internationale Bingham Cup (a.k.a WK Gay Rugby) in Nashville eerder dit jaar en hun pikante naaktkalender*. Maar wat deze mannen onsterfelijk gaat maken is hun poging om dit tweejaarlijkse toernooi in 2018 naar Nederland te halen. Dit zou tevens de eerste editie worden op het Europese vasteland.

Om in aanmerking te komen het toernooi te mogen organiseren, hebben de Amsterdam Lowlanders een uitgebreid voorstel moeten indienen. Hierin wordt uitvoerig de planning van een mogelijk toernooi in Nederland beschreven, van locaties, omgevingsfactoren tot aan side-events. Denk hierbij aan sociale evenementen, rugbyclinics, Guinness World Record-poging voor het grootste rugbytoernooi ter wereld, maar ook LGBT-gerelateerde activiteiten zoals een movie night in Pathé Amsterdam en een conferentie over integratie van LGBT’ers op de werkplek. In onderstaande video kun je alvast mee genieten van wat het betekent als ‘onze’ Lowlanders het toernooi toegewezen krijgen:

Hoewel de Nederlandse heren een mooi voorstel hebben neergelegd, is de competitie erg sterk. Zo krijgen ze concurrentie vanuit Edinburgh, Londen en Toronto:

Caledonian Thebans RFC (Edinburgh) – Een sterke concurrent, niet alleen dankzij de fotoreportage van mannen in kilt op het strand, maar ook omdat ze beroep mogen doen op de velden van het Murrayfield Stadium (dat we natuurlijk kennen van de Six Nations) en een gigantische rugbynatie achter zich hebben.

Kings Cross Steelers RFC (London) – Belooft verreweg de laagste inschrijfkosten voor teams en wil het laten samenvallen met de London Pride. Gezien de stad Londen veel te bieden heeft voor bezoekers, ook de velden binnen 30 min. te bereiken zijn, lijkt ook dit een geduchte concurrent te zijn.

Muddy York RFC (Toronto) – Met rugby als ontwikkelende sport, heeft ook rugby in Toronto veel te winnen bij het organiseren van dit toernooi. Toch lijkt de toernooiplanning in dit voorstel nog wat meer uitwerking te behoeven..

Hoewel wij natuurlijk niet onbevooroordeeld zijn, vinden wij het voorstel van de Amsterdam Lowlanders erg sterk. Ook gezien de impact die zij willen bereiken voor de LGBT community naast het rugby zelf. Wie er uiteindelijk de Bingham Cup 2018 mag organiseren wordt midden oktober bekend gemaakt. Nog even geduld dus 🙂

Lees hieronder de gehele voorstellen (EN):

 


* De Amsterdam Lowlanders Rugby Calender 2016 is voor € 10,- te koop op hun eigen website.