De eerste Nederlandse rugbyer met een biografie.

Tim Visser; Flying Dutchman in Schotland

Recensie

Op zijn achttiende verliet Tim Visser Nederland om de droom van iedere jonge rugbyer na te jagen: de eerste Nederlandse rugbyprof worden. Tim Visser; Flying Dutchman in Schotland neemt je mee langs zijn jeugd bij Hilversum, zijn tijd op een kostschool in Newcastle, zijn periode in Edinburgh, waarin hij het tot Schots international schopt, en de afgelopen jaren, die hij bij het Londense Harlequins doorbracht.

Tim Visser was al de eerste rugbyprof van Nederland en de eerste Nederlander op een WK rugby en nu heeft hij er nog een primeur bij: hij is de eerste Nederlandse rugbyer met een biografie. Visser zegt er zelf het volgende over: ‘Ik dacht dat het een leuk verhaal zou zijn. Of dat zo is, moeten de mensen zelf maar bepalen.’ Dat geeft ons de ruimte om zelf te oordelen. Vinden wij dit een goed boek?

Het beste en belangrijkste wat je over Flying Dutchman in Schotland kan zeggen, is dat het in ieder geval een erg eerlijk boek is. Visser lijkt niet de moeite te hebben genomen om zijn karaktertrekken, goed én slecht, voor de auteur te verbergen. Hierdoor krijgen we een realistisch beeld van Nederlands meest prominente rugbyexportproduct, vol smeuïge feitjes die nog niet eerder over hem verteld zijn.

Toch is het de vorm die het meeste opvalt. Bij boeken over een sporter wordt vaak gekozen voor een autobiografie, waarbij de auteur fungeert als een ghostwriter en de sporter zijn verhalen vanuit de eerste persoon aan de lezer vertelt. Hij richt zijn woorden rechtstreeks tot jou, wat het voor jou gemakkelijker maakt een band met de sporter op te bouwen terwijl hij zijn intiemste geheimen met je deelt.

Dit boek is wat anders van structuur. Er wordt afgewisseld tussen een vraag-antwoordmodel zoals je dat vaak in tijdschriften ziet, een verhalend, autobiografisch model zoals ik hierboven beschreef, en enkele hoofdstukken waarin de auteur nadrukkelijk naar voren treedt en haar ontmoetingen met Visser zelf interpreteert.
Dat is opvallend, aangezien het een belangrijke taak van de lezer wegneemt: zijn eigen mening vormen. Waar je als lezer normaal gesproken zelf oordeelt over de sporter, word je nu in een keurslijf gedrukt, moet je onder de indruk zijn van waar zij van onder de indruk is en word je soms gedwongen om haar mening te volgen.

Dat is even wennen en zelfs af en toe een beetje storend, bijvoorbeeld wanneer Van Kleef onomwonden vertelt dat ze Tim Visser een arrogante gast vindt. Daar heb je als lezer geen behoefte aan: dat oordeel vel ik na een middagje lezen toch echt liever zelf.

Het maakt het boek wel toegankelijk, zeker voor de lezer met minder rugbykennis. Ze biedt je als leek een kijkje in de rugbywereld, die normaal erg gesloten is en waarin lang niet alles naar buiten komt, en vanuit een Nederlands perspectief. Een hele opdracht, die niettemin ruim voldoende volbrengt.

Wij verloten drie edities!
Weten wat je moet doen?
Houd onze socials goed in de gaten!