A Family Affair – Petra en Koen Zwart

Bijna iedere club heeft er wel een paar: familieleden die met dezelfde kleuren spelen. Of ze nou wel of niet in één team zitten, deze ‘family affairs’ maken het spelletje extra bijzonder. RUGBY. spreekt om de week familieleden met een rugbyhart en vraagt hen wat hun drijft.

Een broer en zus, twee handen op één buik, die vrijwel alles samen deden. Wat doe je dan als je broertje een nieuwe sport vindt? Precies, je gaat mee. Zo begon het rugbyverhaal van Petra en Koen Zwart, ongeveer 22 jaar geleden. Petra: ‘Ik deed altijd alles samen met Koen. Dus ging ik vanzelfsprekend ook mee naar deze introductietraining.’

Altijd samen

Hoewel ze niet echt uit een rugby familie komen, zijn ze er wel allebei mee opgegroeid. Petra en Koen begonnen met rugbyen toen ze zeven en acht waren. Voor Koen was het noodzaak, want hij had een sport nodig waar hij al zijn energie kwijt kon. Zijn moeder kwam aanzetten met een flyer van, het toen nog vrij onbekende, rugby. Broer en zus besloten samen een kijkje te nemen.

Clubs

Petra speelt inmiddels ruim 22 jaar rugby. Koen heeft tot zijn achttiende gespeeld en besloot toen over te stappen naar thaiboksen. Ze begonnen bij RFC Gouda en hebben daar altijd samen in een team gespeeld, tot Petra op haar zestiende bij de dames van DIOK ging spelen.

Twee spelers, één plek

Ook als het aankomt op posities, zijn de twee eensgestemd. Petra heeft altijd op de positie van hooker en nummer zeven of acht gespeeld en ook Koen vond zijn plek in de scrum.

FB_IMG_1492550577223

Het grote verschil zit ‘m in eigenschappen die beiden van elkaar zouden willen hebben. Petra vindt vooral de gedrevenheid van haar broertje een mooie eigenschap. ‘Waar ik altijd meer coachend op het veld sta, ging Koen helemaal tot het gaatje’, aldus Petra. Koen noemt meteen de tackles van zijn zus. ‘Ze stond bekend om haar ‘slingertackle’. Ik zag veel tegenstanders over het veld vliegen’.

Beiden noemden ook het sociale aspect. Dit kwam volgens hen vooral van pas bij alle feestjes. Het was volgens Petra makkelijk dat zij alle meisjes kende, en Koen alle jongens.

de beslissende tackle

Naast de feestjes heeft Petra mooie herinneringen aan een rugbykamp in Roosendaal. Hier gingen ze samen heen. Er gebeurde van alles: van taarten gooien tot ’s nachts stiekem tosti’s maken. Dat het een kamp was om nooit te vergeten, blijkt uit het feit dat ze aan dit kamp goede vrienden hebben overgehouden.

Voor Koen is er vooral een wedstrijd bijgebleven. Destijds speelden beiden in een combinatieteam en één wedstrijd was ongekend spannend. Het stond tot het einde gelijk. Tot Petra in een van de laatste minuten een belangrijke tackle maakte, waardoor het team een turnover kreeg en een teamgenoot de winnende try maakte. Koen: ‘Het enthousiasme vanaf de kant was niet te beschrijven!’

Lees ook het Family Affair verhaal van Hannah en Laurijn, de familie Links en Lara, Isa en Rachel.